top of page

LIVSKOMPASSEN

Välkommen till ett verktyg som kan hjälpa dig att sätta nya mål, se vilka hinder som ligger i vägen och lägga en strategi för att komma förbi dem. Och vill du ha guidning på vägen så finns jag som stöd och coach och hejar på genom samtal och mail. Det är bara att boka in sig på telefon eller zoom.

” Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du tar”

- Alice i underlandet, Lewis Caroll, 1865

Värderad Riktning

Även om vi ibland har ett mål eller flera i livet så kanske vi ändå inte vet vart vi ska. Och då är det oerhört svårt att välja väg. Livet har snurrat på och vi har skaffat oss vanor och rutiner utifrån flera olika yttre och inre påverkans faktorer. Jobb, familj, fritid och vänner alla påverkar på ett eller annat sätt och det är lätt att fastna i snurren utan sikte framåt. 


Och precis som Alice i underlandet, så kan vi inte välja väg om vi inte vet vart vi ska.


Nu lägger vi om kompassen och lägger en ny karta och väg framåt. En värderad karta utifrån den du vill vara, vart du vill komma och hur du ska nå dit. Genom Livkompassen får du sätta en värderad riktning framåt, identifiera dina hinder och lägga strategier för att övervinna dem. 

Mirakelfråga

För att kunna sätta en ny kompass och hitta dina värderingar för dig inom olika områden i livet 

finns det en fråga du behöver ställa dig själv. 

Mirakelfrågan ger dig en glimt och en guide till vad du letar efter.

Utgå från att det har hänt ett mirakel och allt är som du vill att det ska vara. Allt som är i vägen och utgör hinder för att du ska vara och ha det precis så som du vill ha det är borta och du är DÄR! 


Hur känns det där? 

Hur mår du där? 

Och vad gör du där?


Ta fram papper och penna och skriv ner dina tankar, känslor och handlingar som du ser finns där, där då allt är som du vill att det ska vara.

Ingenting är omöjligt!

Ja visst, det är trevligt att tänka mirakeltankar men det kommer ju aldrig att gå!

Varför inte? Har du titta på hindren på vägen dit och verkligen lagt en strategi för att komma förbi dem eller är det enklare att vara kvar i ekorrhjulet och snurren även om det inte är det du vill?


Tankens kraft är otrolig och ger vi den bara ett tydligt mål och uttänkt strategi att nå dit så kommer den att kämpa. Våra hjärnor är kapabla till så mycket mer än vi tror och med rätt mindset kommer vi långt. Vi kan till och med göra det omöjliga, tänk bara på alla uppfinningar som en gång kändes omöjliga men idag är en del av vår vardag. Flyg, kylskåp, mobiltelefoner med mera och då pratar vi nu bara om att ändra delar av din livsstil och tankarna kring dig själv och din riktning i livet.


Det går bara du vill!

Värdera och prioritera

Börja med att värdera och prioritera. Du kan inte förändra allt på en gång utan behöver ta en bit i taget utifrån vad som är viktigast för dig. Och då menar jag DIG. Inte vad du tror att samhället, familjen, partnern eller någon annan förväntar sig att du ska tycka utan vad DU tycker och vad DU vill. Lyssna inte på rösten som säger att det är omöjligt.


Rangordna de 10 nedanstående områdena utifrån hur viktiga du vill att de ska vara för dig.

Rangordna mellan 1–10 där 1 betyder inte så viktig och 10 betyder mycket viktigt. Det finns inget rätt eller fel, du kan ha flera 10 eller alla 3, men utmana dig själv och hitta en balans i hur viktigt varje område egentligen är för dig. Och får du flera 10:or så utmana dig en gång till och prioritera vilket område du ska börja med. Du kan som sagt inte förändra allt på en gång. 

Vill du skriva ut den kan du klicka här Områden

Det är du som väljer hur du vill vara

Nästa steg är att titta på hur du VILL VARA inom varje område. 


Vad är den viktigaste värderingen för dig inom de områden du valt att prioritera mest. Låt tankarna flöda fritt kring hur du vill vara eller vilken/vilka värderingar som ryms i varje område. Det kan ibland vara svårt att hitta ord så därför ska du få lite hjälp genom en lista som Precens, Centrum för folkhälsa & Livheim satt ihop. LISTA1 och LISTA2 Det som finns i listan är absolut inget facit. 


Ta det som inspiration och fråga dig själv detta innan du tar något från listan:


Vill JAG att detta ska stå i min kompass även om jag tänker bort yttre tryck och vad andra vill, är det MIN värdering? 

Är detta något jag VILL eller är det ett borde? 


Bort med alla ”borden” från listan. DIN lista ska bara innehålla dina VILL


Så titta på listan och ta inspiration och fyll sedan i. 

Du kan skriva ut arbetsmaterial till detta område så får du lite mer plats att skriva på. MATERIAL

Det är du som väljer hur du vill vara

Nu har dina värderingar, VEM du VILL vara inom varje område. Nu kan du gå vidare och sätta mål. 

En värdering ger dig en riktning, tex väster ut. Du kan fortsätta att gå väster ut även utan ett mål, så länge du vet hur du vill göra det, alltså vet vad din värdering är. Eller så kan du koppla det till ett mål. Och jobba värderingsinriktat mot det.

Börja i din värdering och gå vidare till mål och sen till handlingar kopplade till målet. 


Tex så här inom Intima relationer: Min värdering är att vara ÄKTA i min intima relation, mitt mål kan då bli att våga ÖPPNA UPP mer och en handling i det kan bli att PRATA med min partner. 


Det kan också vara bra att titta på dina hinder, de hinder som kanske din grundprägling sätter upp när domaren viskar till dig eller rena praktiska hinder som kanske finns. Ett hinder är något som står mellan dig och den handling du vill utföra eller det mål du vill nå. Genom att uppmärksamma att det finns hinder så kan vi övervinna dem genom att hitta strategier och lösningar. Vill du lära dig mer och grundpräglingar och domaren i dig så kontakta mig så ska jag berätta mer om de kurserna. Kontakt


Använd dig av nästa steg i arbetsmaterialet och fyll i och reflektera från område och värdering till mål och strategi. 

Du kan skriva ut arbetsmaterial till detta område också så får du lite mer plats att skriva på. MATERIAL

Kommer vi någonsin i mål?

Behöver vi komma i mål? 

Min sista utmaning till dig att se tillbaka på det du lärt dig om dig själv under din resa och fundera över livet. 


Vad är livet och när ska det levas?


Här och nu säger jag, gör din vardag till ditt mål där du lever i din värderade riktning med din inre röst som en hjälpare i att stoppa in kilar, strunta i att kliva in i dramat och hålla dig utanför loopen. 


Och var snäll mot dig själv, döm dig inte för att du inte alltid klarar av att hålla dig till planen. För vem gör det? Vi är alla mänskliga och vissa dagar har vi inget skydd utan allt triggar oss negativt och vissa dagar har vi allt tålamod i världen. Det är därför den du vill vara måste vara en riktning och inte ett mål i sig. 


Vill du veta mer om kilar, triggers, loopar och draman i ditt liv kontakta mig så berättar jag om de andra kurserna. Kontakt


Nu har du stannat upp och reflekterat över vem du vill vara och satt en riktning. Ta ett djupt andetag nu och följ din värderade riktning framåt och ta stöd av andra när du faller. Och framför allt....


 Lev här och nu och älska dig själv som den du vill vara!

bottom of page